Ontmoetingscentrum | Beringen


Op een boogscheut en ter vervanging van het oude “COR” ontwierp Q-BUS een nieuw socio-cultureel ontmoetingscentrum. Het nieuwe ontmoetingscentrum werd voorzien achter de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord & Dans (SAMWD, voormalig Gemeentehuis & politie Beringen). Dit is een binnengebied midden in centrum Koersel met bestemming woongebied en dus een mooi voorbeeld van inbreiding in plaats van meer ruimte te zoeken aan de rand/buiten de stad. Door de implementatie van een kwalitatief gebouw & verblijfsruimte zal het binnengebied optimaal ontwikkeld worden en een aantrekkingspool zijn in Koersel. Het ontmoetingscentrum zal werken als de “motor” voor de visie die Stad Beringen heeft vooropgesteld voor dit gebied. De bouw van de nieuwe ‘COR’ met omgevingsaanleg zal gekoppeld worden aan de uitbreiding van de bestaande parkeergelegenheid, ontwikkeling van een nieuwe wijk, verbouwing in de SAMWD & een optimale ontsluiting van het aanwezige netwerk buurtwegen.

BOUWPROGRAMMA

Het nieuwe “COR” zal alle functies van het voormalige “COR” overnemen. Met een aantrekkelijke foyer, ruime polyvalente zaal, een grote theaterzaal met podium op het gelijkvloers en een half-ondergrondse kleinere polyvalente ruimte beantwoordt het nieuwe gebouw zeker aan deze vraag. Het gebouw zal in de toekomst gebruikt worden voor repetities, bijeenkomsten van allerhande lokale verenigingen, theatervoorstellingen, lokale cursussen & opleidingen en de organisatie van lokale evenementen. De zalen worden aangevuld met een goed uitgeruste keuken (leskeuken), voldoende berging en technische ruimtes. Naast de realisatie van de nieuwbouw zijn er in het naburig gebouw van de Stedelijke Academie (SAMWD) een nieuwe traphal met lift en bijhorende omgevingsaanleg voorzien. Deze werken werden samen met de nieuwbouw uitgevoerd.

CONCEPT VAN DE CONSTRUCTIE

De basisstructuur van het gebouw is in beton en metselwerk. Akoestiek & massiviteit was in de dorpskern Koersel een belangrijk aspect. Er werden voorgespannen welfsels toegepast om de volledige breedte van de zalen in één keer te kunnen overbruggen. Vooraan het gebouw vertrekt een luifel die naarmate hij naar de zijgevel gaat, transformeert in een wandbekleding. Deze “omarmt” de noordoost zijde van het gebouw. De luifel werd opgebouwd uit een staalstructuur aangevuld met hout, de wand bestaat uit houten spanten waartegen de gevelbekleding werd aangebracht. De luifel en wandbekleding zijn uitgevoerd in een lichtgrijze pleister, de overige gevels bestaan uit gevelmetselwerk. Bovenaan rondom de theaterzaal werden donkere sandwichpanelen tegen de snelbouw geplaatst en vervolgens afgewerkt met een gegalvaniseerd strekmetaal. Dit strekmetaal schermt de technieken op het dak af van het zicht.

ENERGIE

Om een goed binnenklimaat te verkrijgen bij een gebouw met een wisselende bezetting werd er gekozen om een basissysteem te voorzien met vloerverwarming dat het gebouw altijd op een basistemperatuur zal houden. Om snel te verwarmen/koelen tijdens het gebruik van de zalen werd er luchtverwarming/koeling toegepast. Om deze systemen aan te sturen werd er een akoestisch performante warmtepomp voorzien. Om het stroomverbruik van de warmtepomp te compenseren werden er fotovoltaïsche panelen op het dak geplaatst.











Meest Recente Posts

RECENT NIEUWS

OTHER VACATURES