Kantoren & werkplaats | Tessenderlo

Het nieuw Technisch Gebouw voor Chevron Phillips Chemicals in Tessenderlo huisvest een heleboel departementen die een ondersteunende functie hebben voor het bedrijf. Hiervoor is het gebouw opgesplitst in 2 verschillende delen die ook goed leesbaar zijn aan de buitenzijde van het gebouw, namelijk een kantoor- en werkplaatsgedeelte. Beide delen zijn goed van elkaar te onderscheiden, zowel aan de binnenzijde als de buitenzijde.

De kantoren omvatten verschillende kleinere landschapskantoren waarin de verschillende ondersteunde functies van het bedrijf worden ondergebracht. Onder andere de diensten Planning, Mechanical Integrity, Procurement, Maintenance en Technical Assistance hebben een eigen ruimte. Daarnaast zijn er verscheidende vergaderruimtes en zogeheten ‘bubbles’ waar het personeel onderling kan vergaderen of telefoneren. Het kantoorgedeelte wordt gekenmerkt door zijn betonnen sokkel met strekmetalen voorzetgevel.

Het werkplaatsgedeelte bestaat uit een aantal ‘shops’ die elk hun eigen functie hebben. De lassers, mechaniekers, schilders en elektriciens hebben zo elk hun eigen werkplaats. Een magazijn met rolmagazijn wordt gebruikt voor het stockeren van alle nodige materialen. Het werkplaatsgedeelte heeft eerder een robuuste uitstraling en is goed zichtbaar door zijn buitengevel in prefab beton met verspringende voegen.

De strekmetalen gevelelementen zijn niet alleen een mooi “jasje” rond de gevels in industrieel zichtbeton, maar het semi-open strekmetaal vervult ook de functie van zonwering voor het kantoorgedeelte op de verdieping.
Beton en strekmetaal worden hier toegepast volgens hun beste eigenschappen.
Het zijn materialen die nagenoeg volledig recycleerbaar zijn en ze zijn in dit geval demonteerbaar, volgens het concept van circulair bouwen.

Het gebouw werd zo flexibel mogelijk ontworpen om te voldoen aan de toekomstige noden van het bedrijf. De draagstructuur van het kantoorgedeelte bestaat uit een raster van kolommen en vlakke betonvloeren zodat de indeling eenvoudig kan worden aangepast en de technieken in de verhoogde vloeren en verlaagde plafonds makkelijk kunnen worden veranderd.
Q-BUS Architectenbureau heeft voor het ontwerp van dit project volgens de BIM-methodiek gewerkt.
Eind mei 2019 werd het gebouw in gebruik genomen, na een bouwtijd van minder dan 11 maanden.


Meest Recente Posts

RECENT NIEUWS

OTHER VACATURES