Verbouwing Huis van het Kind | Heusden

Het bestaande gebouw van het Rode Kruis te Heusden was niet meer volledig in gebruik en in slechte staat. De Gemeente Heusden-Zolder verwierf het gebouw en koos ervoor om het gebouw grondig te renoveren en op verdieping uit te breiden om zo meer diensten in het gebouw te kunnen huisvesten. Het Huis van het Kind Kameleon wordt zo een gebouw waar diensten rond kinderen en jeugdwerking, maar ook het Rode Kruis en het CLB hun thuis vinden. Door de bundeling van de diverse diensten kan er samengewerkt worden. De gemeenschappelijke ruimtes alsook de exclusieve lokalen voor de diensten zijn uitgerust met toegangscontrole. Zo kan er ingespeeld worden op verschillende bezetting van de lokalen als op meervoudig gebruik.
Door het toevoegen van een nieuw volume ontstaat de mogelijkheid om de bestaande diensten die in het gebouw gehuisvest waren uit te breiden en een brede werking van het gebouw toe te laten. Verschillende diensten rond het welzijn van kinderen en jongeren maar ook medisch toezicht (CLB Externe Preventie/VCLB) en de lokale afdeling van het Rode Kruis met ambulancedienst vinden er hun nieuwe thuis.  

Het concept werd uitgewerkt vanuit het idee van het optoppen van het bestaande gebouw om zo de footprint op het terrein niet te vergroten. De bestaande zware betonstructuur liet toe om een nieuw licht volume bovenop te plaatsen. Met het toevoegen van een trappen- en liftschacht, alsook een lichtkoepel wordt de verticale circulatie en licht centraal in het gebouw ingebracht. Het zichtbaar maken van de bestaande beton bekist met houten planken zorgt voor de eigenheid van het gebouw. De verdere materialisatie werd licht gehouden: gietvloer, wanden, houten meubilair in multiplex Poolse den. Het vierkant dat terug te vinden is in de bestaande raamverdeling werd op verschillende plaatsen in het nieuwe gebouw teruggebracht. 

De Gemeente heeft de ambitie om op verschillende vlakken in te zetten om een duurzaam gebouw te realiseren. 

Het bestaande gebouw wordt langs de binnenzijde ge├»soleerd om het karakter van de gevel te bewaren. De bestaande platte daken worden gerenoveerd en voorzien van een nieuwe isolatielaag. De vloer van het gelijkvloers wordt opgebroken, uitgevuld met een isolatielaag en voorzien van vloerverwarming. Het nieuwe volume in houtskelet wordt ge├»soleerd met cellulose. 

Op verdieping wordt in de grote lokalen gewerkt met een verhoogde vloer zodat er in de toekomst kan ingespeeld worden op nieuwe noden. 

De waterhuishouding van het gebouw wordt volledig vernieuwd. De zichtbare daken worden voorzien van een groendak. Het regenwater van het nieuwe hoofddak en de bestaande garage wordt opgevangen in een regenwaterput en hergebruikt voor de toiletten. 

De technieken zijn op een duurzame en toekomstgerichte manier ingericht. Zo wordt het gebouw verwarmd op basis van geothermie en een warmtepomp. Er wordt gewerkt met een BEO-veld (Boorgat Energie Opslag) met 6 diepteboringen op het terrein om de warmte uit de ondergrond te recupereren of op te slaan. Voor de ventilatie wordt gewerkt met een luchtgroep met warmterecuperatie. De verlichting is uitgevoerd met LED-armaturen. De energievraag voor ventilatie, verlichting en warmtepomp wordt gedekt door een PV-installatie. 

 

 

 































 






Meest Recente Posts

RECENT NIEUWS

OTHER VACATURES