Reconversie site De Posthoorn | Beringen


In het kader van het masterplan, opgemaakt door Q-BUS Architectenbureau voor De Posthoorn vzw te Beringen, is het voorontwerp van de tweede fase goedgekeurd. Deze fase betreft de uitbreiding en reorganisatie van de huidige site. Fase 1, het nieuwe onderhoudsgebouw, werd vorig jaar met succes opgeleverd. Het doel van de reorganisatie is de verschillende diensten te centraliseren om zo de werking van De Posthoorn te optimaliseren.

De inplanting van de uitbreiding is voortgevloeid uit het masterplan. Om de site langs de zijde van de Posthoornstraat een nieuw gezicht te geven is er gekozen om de uitbreiding hier te voorzien. De uitbreiding bestaat uit enerzijds een nieuwe productieruimte, die dezelfde typologie heeft als de bestaande bijgebouwen op de site, en het liftgebouw.

Het liftgebouw komt op de locatie van de huidige conciƫrgewoning en vormt de schakel tussen bestaand en nieuw. Het liftgebouw heeft een volledig eigen typologie en zal dienst doen als:

- Overdekte verbinding tussen de productieruimte en opslag

- Toegang tot de site vanuit de Koolmijnlaan en Posthoornstraat

- Lift voor de feestzaal op de verdieping van het hoofdgebouw.

De liftschacht is een landmark die de aandacht vanop het kruispunt van de Posthoornstraat en Koolmijnlaan zal trekken. Om de verbinding naar het binnengebied te vrijwaren is dit gebouw zeer fijn en transparant, waardoor men vanaf het kruispunt kan binnenkijken op de site en omgekeerd.

In het productiegebouw zullen de bakkerij, soepkeuken en keuken voor het restaurant worden ondergebracht. Het restaurant, dat gehuisvest zal worden in het voormalige onderhoudsgebouw, staat in rechtstreekse verbinding met het productiegebouw. Dit gebouw wordt volledig gestript en opnieuw afgewerkt volgens de huidige energie- en comforteisen.

Door deze reorganisatie ontstaat er enerzijds een verbinding met het binnengebied, maar ook met het achterliggend groengebied. Aan beide zijden van het gebouw wordt een nieuw terras voorzien zodat de beleving langs beide zijden gegarandeerd wordt.

Tot slot zal de winkel verhuizen naar het voormalig restaurant, gelegen aan de inrit van de Koolmijnlaan. Zo kunnen klanten vlot hun boodschappen doen. Ter hoogte van de kopgevel voorzien we een groot raam dat inkijk in de winkel mogelijk maakt, waardoor de winkel extra visibiliteit krijgt.

Dit project is tot stand gekomen d.m.v. een bouwteamformule in samenwerking met De Posthoorn, Studiebureau IKP en Ivo Gijbels.





Meest Recente Posts

RECENT NIEUWS

OTHER VACATURES